Ved portrætfotografering, når man ikke lige har et studio at arbejde i…

Baggrunde til portrætfoto – Ved portrætfotografering, når man ikke lige har et studio at arbejde i, er stuen ofte alternativet. Dette kan være en udfordring, specielt hvis den røde vægmaling ikke lige er ønskelig som baggrund. Der findes forskellige muligheder for at vælge en baggrund. Den professionelle er papir.

Ved portrætfotografering, når man ikke lige har et studio at arbejde i...

Disse fåes typisk i bredder på 272 cm

Disse fåes typisk i bredder på 272 cm, og for folk som ikke lige kan afsætte et helt lokale som studio, er denne løsning sjældent indenfor rækkevidde. Papir har den fordel, at skulle der komme krøller eller fodaftryk på papiret, rykker man simpelthen en meter eller to af, og får derved frisk, rent papir uden krøller. Det betyder også, at papiret er en forbrugsvare som løbende skal udskiftes – afhængigt at hvor meget man krøller og sviner.

Som transportable løsning er papir på 273 cm meget upraktisk. Det kræver andet end en Fiat 500, hvis ikke hele rullen skal være krøllet. Drejer det sig om halvportræt og 2-3 personer, findes der et alternativ på 135 cm i bredde i sort eller hvid.

Der findes også løsninger til montage direkte på en væg

Der findes også løsninger til montage direkte på en væg, og krog-løsninger, som er i stand til at holde både 3 og 5 papirruller på en gang. Men skal løsningen være transportable, skal krogene sættes fast på to stativer. Den eneste ulempe med papir på 135 cm i bredde er at fotografering af mere end 2-3 personer ikke er muligt. Men kan man leve med 135 cm i bredden, er dette en rigtig god og praktisk løsning til et baggrundsystem.

Næste mulighed for baggrunde er stof. Det er let at pakke sammen og transportere og det fåes i endnu flere forskellige farver – enten ensfarvet eller i en af de mange forskellige motiver.

Det betyder kort fortalt, at stoffet er meget tyndt

Det betyder kort fortalt, at stoffet er meget tyndt, og det er muligt at se igennem stoffet. Hænger man det derfor op foran en bogreol, vil man kunne se reolen igennem stoffet. Dette vil ikke være tilfældet for de rigtige baggrundsstoffer som er meget kraftigere i stoffet.

Dog hvis man hænger dem op direkte foran et vindue med kraftig sollys, vil det være muligt at se lyset igennem.

Baggrundsstofferne er store – typisk 2,85 x 6 meter, og de kan være en udfordring at håndtere i en lille stue. Til at holde stoffet oppe, er det lettest med to stativer forbundet ved hjælp af en teleskop stang.

reklamefotos

Dette sæt er genialt, da det er meget let at transportere og fleksibelt

Dette sæt er genialt, da det er meget let at transportere og fleksibelt. Højden af stativerne justeres ganske enkelt ved hjælp af en snaplås (se evt. artikel om stativer).

Teleskop tværstangen imellem de to stativer kan meget hurtigt, og uden brug af værktøj, justeres i den ønskede bredde. Dette gøres ved at man vridder stangen den ene vej for at løsne den.

Herefter kan stangen skydes frem og tilbage for at ændre bredden, og når den ønskede bredde er fundet, vrides stangen blot den anden vej, også er den låst. Perfekt til hurtig opstilling i en stue eller lignende.

Når stativerne er stillet op, kan man enten vælge at føre teleskop tværstangen igennem en løbegang i enden af stoffet, eller blot smide stoffet hen over tværstangen.

Med en længde på 6 meter er der rigeligt af stof at arbejde med. Da stof kan krølle forholdsvis let, anbefales det at stoffet trækkes stramt så krøllerne forsvinder.

Se flere billeder ved portrætfotografer her.

farvefoto

Et par store klemmer kan bruges til at holde stoffet udspændt imellem stativerne

Et par store klemmer kan bruges til at holde stoffet udspændt imellem stativerne, og noget tungt i kanten af stoffet eller ved hjørnerne af stoffet på gulvet, vil fjerne rynker og forhindre modellen i at falde i stiletterne. Stof er derfor en god all-round løsning til baggrund, som kan bruges i studio men også transporteres med til opgaver. Det er hurtigt at stille op, men ulempen er krøller.

Løsning kan være lidt Photoshop og billedbehandling bagefter til lige at fjerne de to krøller som kan ses, eller også kan man med en ekstra blitz belyse stoffet så kraftigt, at den hvide baggrund bliver helt hvid. I forhold til papir, er sort stof baggrund ofte bedre til at lave helt sort, da sort papir afhængigt af lyset kan reflektere en del. (Baggrunde til portrætfoto)

Valget imellem papir eller stof er derfor afhængigt af en masse forskellige faktorer, og den rigtig løsning er et individuelt valg.

børnefoto

Foldebaggrund fåes i forskellige farver og mønstre

Foldebaggrund fåes i forskellige farver og mønstre og de byder på en blanding af fordele og ulemper fra papir og stof. De er meget lette at transportere og stille op. Foldet sammen fylder baggrunden mindre end 1 meter i diameter, og det tager under 2 sekunder at folde ud.

Pas på første gang de slåes ud, da det er større (145 x 200 cm) end man lige regner med, og en vase som står for tæt kan let ryger på gulvet. Hvor det er meget let at slår en foldebaggrund op, kan det tilsvarende være en udfordring at slår den ned igen – indtil man har lært det.

Personligt stod min foldebaggrund et par dage i stuen og kikke på mig, mens jeg et par gange om dagen forsøgte at slå dem sammen uden held. Det var den direkte anledning til at jeg fandt disse to videoer, og med dem som guide, lærte jeg hurtigt metoden.

Foldebaggrunden har ca samme bredde som den smalle papirbaggrund, men den kan på grund af konstruktionen bære sig selv. Det vil sige at metal rammen spænder stoffet helt ud så det er stramt og stort set uden folder, og baggrunden kan enten stilles op af en væg, en hjælpe kan holde eller denne arm kan sættes på et stativ og holde foldebaggrunden.

Det anbefales at vælge et lidt kraftigere lampestativ

Det anbefales at vælge et lidt kraftigere lampestativ, for at holde/støtte foldebaggrunden, for at undgå stativ og baggrund pludselig vælter fordi modeller let røre ved den. Foldebaggrunde fåes både i nogen som er let transperente og som ikke er det. Den første type gør det muligt at skyde lys igennem, og derved få en helt hvid baggrund.

Den skal naturligvis ikke stilles foran noget meget  kontrastrig, da man derved kan komme til at skimte f.eks. en dørkarm imod væggen igennem. Der findes også foldebaggrunde som har forskellige farver på de to sider, så det er hurigt og enkelt at skifte fra en sort baggrund til en hvid.

Baggrunde til portrætfoto

Foldebaggrunden er hurtigt at stille op – Baggrunde til portrætfoto

Foldebaggrunden er hurtigt at stille op, og er dermed den letteste løsning hvis man gerne hurtigt vil i gang med at fotografere efter man er ankommet til stedet. Størrelsen gør naturligvis at den ikke er velegnet til flere personer ligesom den ikke er velegnet hvis fødder også skal med på billedet. Her skal man enten vælge papir eller stof. (Baggrunde til portrætfoto)

Ud over at fungere som baggrund, er en foldebaggrund også velegnet som reflektor eller skygge hvis man skyder udenfor. Er man på “location” udenfor studiet, kan kraftig solskin blødes op ved at bruge en foldebaggrund som reflektor eller en transperent som skygge. Afhængigt af vejret og vinden især, anbefales det at man har en assistent til at holde, eller man igen vælge det kraftigt stativ til at holde.

Baggrunde til portrætfoto

Man kan naturligvis også vælge at bruge en hvid væg som baggrund

Man kan naturligvis også vælge at bruge en hvid væg som baggrund eller blot acceptere at baggrunden bag modellen er den stue som billedet nu tages i. Men vil du gerne have styr på farven, har jeg her vist forskellige muligheder, som hverisær byder for fordele og ulemper, og valget af den rigtige løsning er afhængig af dig og hvad og hvordan du skal bruge den. (Baggrunde til portrætfoto)

Læs mere: